Artiklar

Mia Marine Musiker

 

Välkommen!

På den här hemsidan kan Du köpa skivor och noter, ladda ner pressbilder eller läsa om Mia Marines olika projekt både inom musik och fotografi. Om Du inte finner det Du söker här så kan Du skicka ett mail till den här adressen: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mia Marine (fd Gustafsson) är den sprudlande värmländskan som gjort sig ett namn både som framstående folkmusiker och sommiasolo_01 inspirerande pedagog. Hennes musik rör sig oftast i gränslandet mellan traditionell folkmusik, nutida akustisk musik och kammarmusik.

Hon spelar och turnérar bl.a. med grupperna Marine & Roswall och MP3, med Lena Willemark i hennes projekt "Blåferdi" och emellanåt med andra sångare som Sofia Karlsson och Ulrika Bodén. Tidigare projekt omfattar bl.a. duon Marin/Marin, folkstråkorkestern Bowing 9, Södling sessions, NID m.fl. Hon spelar även teatermusik, nu senast till Mats Eks uppsättning av Utvandrarna på Dramaten i Stockholm. Hon är utbildad vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, har varit frilansande yrkesmusiker i många år och jobbar även ibland som frilansfotograf. För att hitta pressbilder på Mia som solist, gå in under fliken "Band" och in i undermenyn "Mia solo". Under respektive band hittar Du pressbilder, tekniska riders och annan info.

Som kompositör och arrangör har Mia alltid varit starkt influerad av den traditionella svenska musiken, men med en stor iver att förnya och utveckla genren. Folkstråkorkestern Bowing 9 och kvartettprojektet Livsverket har varit kära laboratorium där hon fått möjlighet att testa kompositionsidéer. Som resultat har hon en repertoar med egna verk skrivna specifikt för stråkorkester.

Mia undervisar på Högskolan för scen och musik i Göteborg, och har sin egen onlineskola: www.fiddleacademy.com med deltagare från hela världen. Tidigare arbetsplatser har bl.a. varit Malungs folkhögskola, Musikhögskolan Ingesund, Kungl. Musikhögskolan, Malmö Musikögskola, Eric Sahlström Institutet i Tobo, Gävleborgs Ungdoms Folkband (GUF), och på kurser runtom i världen.

På hennes workshops får du ofta med dig några roliga låtar, kanske med arrangemang som är gjorda i förväg eller som görs under kursens gång tillsammans med deltagarna. Instrumentteknik, frasering och gestaltning, och konsten att spela dansant eller att spela till dans kommer också ofta upp som röda trådar genom processen. 

Hon turnérar över hela världen, samt spelar in skivor med egna band eller gör studiojobb som medverkande på andras skivor. En del av skivorna kan du hitta i webshopen här på sidan.

Det är inget att hymla om, Mia Marine är en av våra absolut främsta unga fiolspelmän, både i musikaliskt och tekniskt hänseende. Hon har ett oförväget uttryck och smittande energi i sitt spel, det spritter av glädje, charm och briljans – men det är ett spel som inte väjer för konstnärliga utmaningar och djup, ett spel på högsta konstnärliga nivå. Hon har djupa rötter i västvärmländsk folkmusik och är för mig på många sätt en typisk värmlänning – står självklart med fötterna på jorden men mitt i världen – men har under den tid jag fått följa henne också tagit till sig låtspel från t.ex. Uppland och Gästrikland på ett sådant sätt att det blivit en del av hennes musikaliska identitet, med fullständig självklarhet och stor nyfikenhet.
Mia är också en ovanligt kreativ och komplett musiker, hon komponerar, arrangerar och improviserar med samma självklara musikalitet som hon spelar. Hon trivs lika bra i rollen som ensemblemusiker som solist. Hon är dessutom en besjälad och skicklig pedagog, vilket inte alltid är fallet med framstående musiker. En kollega till mig beskrev Mia innan jag träffat henne med orden ”hon skulle kunna bli vad som helst, hon är fantastisk” – jag kan bara hålla med och är glad att hon valt folkmusik som sitt uttryck.


Sven Ahlbäck - Professor i folkmusik vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, kompositör och musiker.

 

Om du vill lyssna på musik i bakgrunden, klicka på den här symbolen, så öppnas en musikspelare i ett eget fönster