Marin/Marin - Svensk duo i världsklass

Marin/Marin - En fiolduo som turnérade och spelade in musik under åren 2006-2016.
Tack, alla ni som bokat oss eller lyssnat på vår musik! Nu spelar vi vidare med andra projekt. 

Mikael Marin - femsträngad viola

Mia Marine - femsträngad fiol

"Sweden's Dynamic Duo [...] They are two of the most important musical exports their homeland has to offer" - Michael Lohr, The Fiddler

”...Marin/Gustafsson släpper loss ett duospel på fiol som överträffar det mesta i genren. Det gnistrar och blänker, det är murrigt, det svänger, det är vackert.”...” Otäckt bra, mer finns inte att tillägga.”
Lars Lind, Lira Musikmagasin

Så stod det att läsa i Lira Musikmagasin, Sveriges största tidning för traditionell musik, marinmarin 01när Marin/Marin släppte sin första duoskiva, Mot Hagsätra 2008. (På den tiden hette Mia ”Gustafsson” i efternamn.) Två av Sveriges mest väletablerade folkfiolister slog sig ihop i en duo, och resultatet blev ett helt unikt samspel. Eftersom de båda har fungerat som stämspelare i hela sitt musikaliska liv, (Mikael i bl.a. gruppen Väsen, Mia i bl.a. grupperna NID och MP3) så har de en ovanlig lyhördhet som märks både i samspel och arrangemang. I sin repertoar blandar de traditionellt med nyskrivet material. Mikaels idérika klanger tillsammans med Mias blixtrande spel bildar tillsammans ett musikaliskt fyrverkeri utan motstycke. Andra skivan ”Småfolket” nominerades till det prestigefyllda Manifestpriset 2011. (Ett pris som delas ut till viktiga musikproduktioner från små skivbolag.) Tredje skivan "Skuggspel" kom sommaren 2013, och blev även den en snabb favorit i medierna. I Juni 2016 släpptes så det senaste albumet "Tiden" på Ransäterstämman, till publikens och recensenternas jubel. Alla fyra skivorna har även fått kvalitetsmarkeringen "Lira gillar" i tidigare nämnda magasin.

marinmarin 08De räknas som mästare både på sina instrument och som pedagoger. De undervisar också regelbundet på olika musikhögskolor, folkhögskolor, på kurser och workshops i Sverige och runtom i världen. Ibland ensamma, andra gånger tillsammans i duon eller med olika danspedagoger. Mikael spelar förutom i duon Marin/Marin även i bl.a. grupperna Väsen, Timber, Bowing 9 och Rotvälta. Han är även ansvarig för ensembleundervisningen vid folkmusikinstitutionen på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Mia spelar med bl.a. med MP3, NID, Bowing 9, Lena Willemark, Ulrika Bodén Band och Sofia Karlsson Band. Hon undervisar mycket på kurser runtom i världen och är även fiollärare på Malungs folkhögskola samt på Eric Sahlström Institutet i Uppland.

marinmarin 05Instrumentsättningen ger Marin/Marin ytterligare möjlighet att utveckla sitt eget sound, eftersom de har ett mycket större omfång än den "traditionella" sättningen på två fioler. Mia spelar sedan 2010 på en femsträngad fiol, byggd av Per Klinga i Mora. Den är stämd som en viola och en fiol (CGDAE). Mikael spelar på två stycken femsträngade altfioler. En av dem är byggd av Per Klinga, och den är stämd som en viola och en fiol, (CGDAE). Den andra är byggd av Hans-Olof Hansson, och den har han oftast stämd en oktav under en fiol, (GDAEB). 

Duon har släppt fyra mycket kritiker-rosade album på bolaget Dimma Sweden. ”Mot Hagsätra” 2008, ”Småfolket” 2011 (nominerad till Manifestpriset), "Skuggspel" 2013 och "Tiden" 2016. Marin/Marin har även gett ut en låtbok med 22 av sina egna låtar från de båda första skivorna, samt fyra bonuslåtar på lösblad från den tredje skivan. Den innehåller både andrastämmor och ackord, och kan hittas i webshopen, där Du även hittar skivorna.


Marin/Marin har turnérat som duo i bl.a. Sverige, Bulgarien, Frankrike, Belgien, Norge, Tyskland och USA.

marinmarin 03

Recensioner

"It was one of the most compelling fiddle shows I've seen: the richness, joy and excitement that these two masterful players create is astounding."
Brendan Taffee, The Fiddler


"Det här är absolut världsklass. Marinduon förnyar och utvecklar spelmansmusiken och inger hopp om framtiden"
Lars Lind, Lira Musikmagasin 2013

"... dynamiken i spelet får varje enskild fras att andas. Ett mästarspel som upphäver gränserna mellan folkton och konstmusik."
Ulf Gustavsson, Uppsala Nya Tidning 2013

”...Marin/Gustafsson släpper loss ett duospel på fiol som överträffar det mesta i genren. Det gnistrar och blänker, det är murrigt, det svänger, det är vackert.” ... ”Otäckt bra, mer finns inte att tillägga.” 
Lars Lind, Lira Musikmagasin 2008

"Marin och Gustafsson spelar fenomenalt bra tillsammans”.
Po Tidholm, DN 2008

" Genom hela skivan hör vi Mia och Mikael Marins lyskraft som spelmän i ett utsökt och varierat parspel på femsträngad fiol respektive viola. Varje låt är en klenod med egenskaper som uppenbaras mer och mer vid varje lyssning."
Gunder Wåhlberg, Lira Musikmagasin 2011

"M Marin och M Marin lyser upp en ny och modig väg, som två fyrar, i en gammelgrå svensk spelmansdimma." 
Lars Åbom, Corren

"... they play at such high level that this album is a real treat for everybody who loves violin music." 
Eelco Schilder, www.folkworld.de


För att läsa fler recensioner och tidningsartiklar, klicka på "Recensioner" under Marin/Marin i bandmenyn till vänster.

Technical Rider

 

Technical_rider_MarinMarin

Band