Bowing 9 - Folkstråkorkestern

För ca sex år sedan startade nio folkmusiker sitt drömprojekt. Länge hade de längtat efter en stor folkmusikensemble att skriva musik för, och bestämde sig för att starta en orkester av professionella stråkmusiker. Bowing 9 såg dagens ljus för första gången i en replokal i Bromma, och musik fanns det redan gott om. Så fort det hade beslutats att man skulle ha orkestern som en experimentverkstad för kompositionsidéer så satte åtta av bandets medlemmar igång att skriva för glatta livet. I början repade man in musik för några av kompositörernas examenskonserter från Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, och den musiken tillsammans med några andra verk spelade orkestern även på exempelvis Korröstämman och vid invigningen av konsertserien vid Forsby Kvarn i Uppland. 

Under 2009 fick Bowing 9 ytterligare en medlem, samt ett kompositions-stöd från Kulturrådet för att skriva en helt ny repertoar av folkmusik för stråkorkester. Musiken uruppfördes i november 2009 i St Paulskyrkan på Mariatorget i Stockholm, samt på Konserthuset i Katrineholm. 

Soundet är unikt i sitt slag, och orkestersättningen inbjuder till helt andra sorters klanger än man "normalt" hör i folkmusiksammanhang. Musiken är svår att genrebestämma, och beroende på vems verk man för tillfället spelar så kan orkestern låta på många olika sätt. När de åtta kompositörerna i Bowing 9 presenterar sina alster kan det blir allt från dansanta melodier till sällsamt vaggande epos.

I maj 2011 spelades Bowing 9-s första skiva "Force majeure" in. Den släpps 23:e oktober, och finns att beställa i webshopen! 

För bokning av Bowing 9, eller andra frågor, kontakta Mia på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., eller ring 070-2489636.

 

B9Bowing 9 är:
Fiol: Sven Ahlbäck, Olof Misgeld, Emma Reid, Mia Marine, Lars Warnstad och Jonas Åkerlund
Altfiol: Mikael Marin och Adrian Jones
Cello: Leo Svensson
Kontrabas: Ulf Åkerhielm

 

 

 

Presscitat om debutskivan "Force Majeure":

"En imponerande debut som säkert får uppmärksamhet utanför landets gränser."

Gert-Ove Fridlund, Hallandsposten

 

 

" [...] ett av folkmusikens mest intressanta nyspår."
Sofia Lilly Jönsson, SvD 

"A special album with intriguing Swedish folk strings 2.0. This orchestra can easily become one of the major Swedish music acts in very near future. [...]"
© Eelco Schilder, www.folkworld.de

"´Över isen´ inleder som ett försiktigt sorgetåg genom en dyster stråkskog med en modig och unik klangbild. Moderna röster, djupt och långvarigt förtrogna med svensk spelmansmusik som har valt ett nutida och utvidgat uttryck. För stort och djärvt för att kallas spelmanslag och för litet att etiketteras frifräsande symfonietta.
Lars Åbom, Corren

 

För fler recensioner och tidningsartiklar, klicka på "recensioner" under Bowing 9 i bandmenyn till vänster. 
Pressbilder

Band